xavier maristany

ballable, possible, visible

 

les músiques que componen aquest àlbum -5cd's- s'han fet per ballar. Des dels anys 80 he treballat íntimament amb companyies de dansa, principalment de Catalunya. Una relació i un plaer que encara duren. Hi ha moltes més músiques que les que surten recopilades en aquest àlbum. Algunes no es van enregistrar, bastantes estan ja editades i moltes altres, segurament la majoria, les vaig compondre amb en Joan Saura -un plaer afegit!-, però he optat per posar només aquelles en les que vaig intervenir sol.

 

 

hi ha dos cd's que componen música possible. En el primer hi ha cinc temes relativament recents. El segon recull tres composicions electroacústiques, de les quals els tracs 2 i 3 són les músiques més antigues de la recopilació i segurament els pesen els anys, però he volgut rescatar-les del tranquil silenci del prestatge on eren des de fa més de vint-i-cinc anys.

 

 

 

les músiques que componen aquest àlbum - 3 cd's - estan escrites per a la imatge: són bandes sonores de pel·lícules, sèries, sintonies de tv, obres de teatre gestual o que han format part d'exposicions diverses. Músiques que un dia van explicar-se en funció d'una imatge exterior a elles o van ajudar a elaborar un discurs, però que ara m'han semblat escoltables amb independència del context al que un dia van pertànyer. L'oïda, així, alliberada d'una narració explicativa, permet imaginar altres espais, ben allunyats ara de l'objectiu inicial pel que van ser fetes.

 

ballable, possible, visible recull músiques meves (meves vol dir fetes per mi, no que em pertanyin) que no s'havíen publicat mai –si més no, en forma de cd- i que voltaven pel meu estudi. Abans que els fongs les devorin o la meva desmemòria les condemnin al silenci, he decidit editar-les.

no hi són totes, en falten algunes –em temo que unes quantes- per molts motius: perquè s'han perdut pel camí, estaven mal gravades o en mal estat, se'ls nota excessivament l'edat o, senzillament, perquè, ara me n'adono –val més tard que mai-, no eren gaire bones.

no hi ha ni les músiques que han vist la llum en edicions ja publicades ni els documents visuals –vídeos, accions i demés-, que potser, com les músiques que ara desperten, quedaran recopilades en una propera edició en dvd.

sé que és un tòpic típic, però gràcies, de veritat, a tots aquells qui ho heu fet possible. Sou un munt de gent que ompliríeu una llista interminable i és impossible citar-vos a tots, però si us provoca una part de l'emoció que m'ha produït a mi re-presentar això que sentireu, ja haurem fet el fet, segur.

evidentment, no se'n pot fer un ús comercial d'aquest material. Són per a l'escolta privada. Molts del temes que hi surten els vaig fer per o amb altres, particulars o públics que, en molts casos, me'ls van encarregar o subvencionar i, en bona part, també els pertanyen.